Testmoe

Bijna iedereen heeft wel eens een zelftest gemaakt. In het kader van een training of coaching, als assessment voor een sollicitatie, of gewoon in een tijdschrift om te kijken hoe je scoort op allerlei eigenschappen.

Ben je een doener, denker, dromer of beslisser? Hoe scoor je op de schaal van romantiek? Hoe verhouden jouw ratio en emotie zich ten opzichte van elkaar? Welke voorkeurstijl van leidinggeven past het best bij jou? Scoor je boven of onder het landelijk gemiddeld aantal keren seks per week? Wat zegt jouw gelduitgavepatroon over jou als persoon? Onder welke categorie shoppers val jij?

Dus steeds vaker durf ik niet meer aan te komen met een mooi instrument ter zelfinzicht. Dat zelfinzicht is nou eenmaal een voorwaarde om te gaan ontwikkelen. Want dat doe ik graag: mensen laten ontwikkelen.

Cursist: “Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn op mijn werk”.

Ik: “Hoe ziet dat eruit als jij lekker jezelf bent”?

Cursist: “Gewoon wie ik ben. Als al mijn collega’s nou eens normaal zouden doen, dan loopt alles als vanzelf”.

Ik: “Maar wat is dan normaal?”

Cursist: “Gewoon normaal doen, je snapt wel wat ik bedoel”.

Ik: “Nee, daarom vraag ik je om even deze test in te vullen”.

Cursist: “Maar ik weet toch al lang wat eruit komt”.

Ik: “Kijk, nu komen we ergens”.

Cursist: “Hoezo”?

Ik: “Als we als team even de tijd nemen om dit in te vullen, dan kunnen we daarna in een gezamenlijke taal verder”.

Cursist: “Okay”.

Jullie hebben gelijk hoor. Ik snap het zo goed dat je geen zin hebt in vragenlijsten en in weer eens een testje dat jouw persoonlijkheid wil vastgrijpen. Sterker nog: ik ben er inmiddels ook allergisch voor. Maar ik heb nog geen goed alternatief om iets in handen te krijgen waarmee we verder kunnen.

Het wordt namelijk pas echt gaaf als we er iets mee gaan doen? Gaan doen ja! Dat kan en dat is dan ook de enige reden dat ik jullie een testje laat invullen.

Dus geen ellenlange discussies over de mankementen van de test zelf of de volledige al dan niet herkenbaarheid van alle scores. Ja, het klopt: ook de leden van het Management Team zelf zouden deze test eens moeten maken.

Lekker aan de slag gaan met wat eruit komt. Ontwikkelen dus! Misschien wist je je uitslagen al lang, maar waarom ben je dan niet aan de slag gegaan met wat je al zo lang wist? Waarom is er dan nog steeds “iets” nodig op het gebied van teamontwikkeling? Waarom heb je dan nog misverstanden? Waarom heb je dan nog stress? Waarom ben je dan niet iedere dag even effectief en gelukkig op je werk? Waarom trap je dan nog steeds in diezelfde valkuilen?

Precies. Omdat je waarschijnlijk nog niet eerder de “sense of urgency” hebt gevoeld. Misschien was die er ook nooit en misschien nu nog niet. Maar je volgt wel een training. Was die verplicht of vrijwillig? Voelen anderen die “sense of urgency” wel? Waarom dan?

Kijk, nu komen we ergens en nu raken we in gesprek.

Testen zijn misschien niet fijn, hoe je ermee verder kunt vaak wel. Zeker als het betrouwbare wetenschappelijk bewezen testen zijn.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.